Hogyan válassz fűnyírót? - Fűnyíró vásárlási tippek

Fűnyírógép választása előtt fontos tájékozódni a lehetőségek után. Általánosan felmerülő kérdések a megfelelő típus kiválasztása előtt:


Mekkora területet kell karbantartani?


A teljesítmény és a vágási szélesség alapjában határozza meg az élettartamot, a nyírással eltöltött időt és a gép vételárát. Egy nagyobb teljesítményű és szélesebb vágófelülettel rendelkező fűnyíróval gyorsabb az adott kertben a munkavégzés. Manapság 3.5 lóerőtől 7 lóerős maximális teljesítményű benzinmotorokkal szerelik a gépeket. Természetesen a nagyobb lóerővel nagyobb tartósságot is szerzünk a fűnyírógépnek. A kert méreteihez képest arányaiban kell kiválasztani a megfelelő gép vágószélességét és teljesítményét. Minél nagyobb a nyírandó felület, ezzel együtt arányosan kell a nagyobb vágószélesség és teljesítmény mellett dönteni. Általános szabályként követhető, hogy 100-300 négyzetméteres felületig elegendő a 3.5 lóerős teljesítmény, 300-600 négyzetméter között a 4-5 lóerős tartományban érdemes választani, 600 négyzetméteres méret felett mindenképpen a 6-7 lóerős gépek közül kell a megfelelőt megvásárolni.


Milyen gyakorisággal van lehetőség, milyen gyakran kell a fűterületet nyírni?


Ennek a kérdésnek megválaszolásánál is az optimális teljesítmény választása a lényeg. Tehát, amennyiben gyakran, azaz legalább hetente egyszer vagy kétszer van lehetőségünk a fűnyírásra, elegendő lehet a kisebb teljesítmény. Ha ritkán vagy alkalomszerűen történik a munkavégzés, mindenképpen egy robosztusabb és erősebb modell a szükségszerű választás. Gyakori fűnyírás mellett alacsonyabb a fű magassága, amit a gépnek kisebb teljesítmény leadása mellett könnyebb levágni, egy magasabbra felnőtt zöldfelület karbantartása viszont jóval nehezebb feladat, ezért ilyenkor nagyobb teljesítmény szükséges.


Fűgyűjtés, oldalkidobás, mulcsozás vagy mindegyiket tudja?


Egyik legnépszerűbb kérdés manapság a vásárlók körében, hogy mi legyen a levágott nyesedékkel. Fűgyűjtés alkalmával a levágott füvet a gép a hátuljára felszerelt tárolóba szórja, ez a gyűjtőzsák vagy doboz. Ha megtelik, a gépet le kell állítani, majd a levágott füvet a megfelelő tároló helyre kell üríteni. Ez rengeteg idővel és energiával jár, illetve probléma, hogy ilyen esetben elszállítjuk a kertünkből az értékes tápanyagot, a levágott füvet.
Mulcsozó fűnyírási technikával a gép a levágott füvet az erre a célra kialakított speciális késsel többször összevágja, és a gép alá teríti. Ehhez a vágási technikához szükséges, hogy a fűnyírógépnek megfelelően zárt vágóasztallal, vagy úgynevezett mulcs dugóval kell rendelkeznie, mellyel bezárható a gépen található fűkidobó nyílás. Az így levágott és többször felaprított fű lebomlik, tápanyagként szolgál a fűterületen, a hasznos biológiai összetevőket újra a talajba visszajuttatva. Így kiváló eredményt és fűminőséget teremtve. Az úgynevezett oldalkidobós gépek a ma már legritkábban használt technikát alkalmazzák, az így levágott füvet egy előre kialakított kidobó felületen keresztül a földre terítik és elhagyják. Ilyen vágási módot inkább a ritkán nyírt, kevésbé az esztétikumra törekvő területeken érdemes alkalmazni.


Önjáró gép vagy egyszerű tologatós?


Ahogy a neve is tükrözi, az önjáró fűnyírógép meghajtott kerekekkel rendelkezik. Ez a kialakítástól függően lehet az első vagy a hátsó kerék is. Elsősorban 300 négyzetméternél nagyobb, összefüggő területeken érdemes alkalmazni. Önjáró géppel a fűnyíróval való irányváltáskor (például hátrafelé történő mozgás) minden esetben kötelező kikapcsolni a kerékhajtást a meghibásodás elkerülése miatt. Azokon a helyeken, ahol rengeteg fa, bokor, virágágyás, kerti bútorok találhatóak, érdemes meggondolni a hagyományos, hajtás nélküli tologatós megoldást.

 Önindítós modell vagy hagyományos berántós?


A kényelmi funkciók egyik része, hogy gombnyomásra indíthatjuk fűnyírógépünket. Ezek a modellek akkumulátorral vannak ellátva (használat közben töltődik, így nincs vele év közben teendő), a készülékre épített nyomógombbal vagy karral indítható kényelmesen a motor. Nincs szükség az indítózsinór akár többszöri behúzására. Hasznos lehet az idősebb korosztály, vagy a kerti munkában aktívan résztvevő hölgyek részére is.


Benzinmotoros, hálózati elektromos vagy akkumulátoros működtetésű?


A manapság legnépszerűbb és legelterjedtebb gépek négyütemű benzinmotorral vannak szerelve. Ezeknek fontos az időközönkénti karbantartás, az olaj- és szűrőcserék. Előnyük a hosszú élettartam, a rugalmas használhatóság. Hátrányuk a zajos üzemeltetés. Kisebb, gyakran nyírt területekre ajánljuk a vezetékes, hálózatról üzemeltethető elektromos gépeket. Könnyű súlyukkal és megbízhatóságukkal a kiskerttulajdonosok kedvence lehet egy ilyen eszköz. 32- 42 cm vágószélességgel, 1000-től 1800 Wattos teljesítményben érhetőek el. A jövő mindenképpen az akkumulátoros gépeké. 36 Voltos rendszerrel üzemelnek, és cserélhető akkumulátorral rendelkeznek. Zéró károsanyag kibocsájtásuk és nagyon alacsony zajszintjük miatt a szomszédjaink is elégedetten fognak csettinteni, ha egy ilyen fűnyírógép mellett döntünk.

A fűnyírók a webshopunkban itt találhatók!